Case study: Van Dijk Educatie

Als Nederlands grootste distributeur heeft Van Dijk 70% marktaandeel in de traditionele markt voor fysieke boeken en lesmaterialen evenals de distributie van digitale content. De digitale transformatie zet zich voort en Van Dijk Educatie neemt deel aan deze ontwikkelingen door zelf nieuwe applicaties te ontwikkelen die het aanbieden, autoriseren en registreren van content gebruik mogelijk maken. Daarnaast helpt het onderwijsinstellingen om nieuwe technologieën te introduceren en over te stappen naar meer interactieve, geïntegreerde leermethodes (blended learning).

Van Dijk Educatie heeft ruim 500 medewerkers. Het seizoenskarakter van studieboeken distributie heeft een grote impact op logistiek en systemen. De organisatie wordt ieder jaar in de zomerperiode uitgebreid met ongeveer 3.500 tijdelijke medewerkers. Van Dijk Educatie focust zich op de Benelux en heeft een omzet van 300 miljoen euro.

Uitdagingen

De ontwikkeling van applicaties en services neemt een fenomenale vlucht. Om deze trend te volgen heeft Van Dijk Educatie gekeken naar een datacenter netwerk oplossing die in staat is om de schaalbaarheid, elasticiteit en wendbaarheid te bieden die het bedrijf nodig heeft om het applicatie delivery en change proces te faciliteren. Time-to-market moet sneller en de kosten moeten worden verlaagd om te kunnen voldoen aan de voorwaarden van de nieuwe economie en als oplossing voor het gat dat tussen groei en budget is ontstaan.”

 

Naast de datacenter uitdaging had Van Dijk Educatie ook te maken met netwerk issues in haar twee primaire productie locaties in Kampen en Emmen. Organisch gegroeide netwerken die niet meer voldeden aan de continuïteit en performance die vandaag de dag verwacht mogen worden. Beide campus netwerken waren aan een re-design en vervanging toe.”

 

Oplossingen

Applicaties worden gehost in verschillende datacenters, op verschillende platformen. Er zijn plannen om in de nabije toekomst al deze applicaties te consolideren naar het eigen Software-Defined Datacenter, op basis van een hybride cloud infrastructuur. Binnen het SDDC bevindt intelligentie zich in de software in plaats van in de hardware. Om deze reden werden er andere eisen gesteld aan de hardware dan het geval is bij traditionele datacenters.

 

Gestelde eisen:

  • Betrouwbaarheid
  • Performance
  • Open voor integratie (geen lock-in)
  • VMware NSX integratie
  • Volledig portfolio (routers, DC switching en Campus switching)
  • Economics

 

In 2013, is er veel onderzoek gedaan naar wat het beste aansluit op deze eisen en wensen en is men bij Brocade uitgekomen. Vervolgens is er een  rigoureus test proces gestart met de verschillende componenten en is men tot de conclusie gekomen dat men de juiste oplossing had gevonden. Netwerk infrastructuur dat aansluit op het Software-Defined Datacenter én de performance en betrouwbaarheid biedt waarmee de klanten en de business de continuïteit krijgen die ze nodig hebben en waar ze op vertrouwen.

 

Brocade infrastructuur in combinatie met VMware Software-Defined Networking stelt Van Dijk Educatie  in staat om het datacenter verder te vereenvoudigen, te consolideren en te innoveren.
Het is eenvoudiger te onderhouden en draagt significant bij aan de belofte van het Software-Defined Datacenter.

 

Over DatacenterNext

“DatacenterNext heeft ons geholpen met het ontwerp en de implementatie van het
Software-Defined Datacenter in onze organisatie. Daarnaast ondersteunen ze onze IT organisatie doorlopend om ervoor te zorgen dat wij het meeste rendement uit onze investeringen halen. Dit biedt onze organisatie de continuïteit die het nodig heeft en waar onze medewerkers en klanten op vertrouwen”, aldus Albert Jagt,  IT Director Van Dijk Educatie