Hyperconverged betekent software defined

Een hyperconverged infrastructuur: zoals gebruikelijk in de ICT-wereld is dit een moeilijke term voor iets wat eenvoud brengt. De meeste lezers onder u zullen bekend zijn met het concept van converged systemen. Deze zijn het resultaat van een poging om diverse componenten binnen een ICT-omgeving bijeen te brengen, zodat ze eenvoudiger kunnen worden beheerd. Hyperconvergentie belooft deze integratie naar een hoger peil uit te tillen, maar is nog een relatief onontgonnen gebied.

Het uitgangspunt bij converged en hyperconverged is hetzelfde: het centraal onderbrengen van rekenkracht, netwerktechnologie, storage en overige componenten. Wat beide technologische benaderingen echter van elkaar onderscheidt, is dat de hardware in een convergeerde omgeving zijn gebruikelijke vorm behoudt en dientengevolge afzonderlijk moet worden beheerd. Dat geldt zowel voor servers als voor switches, die zoals gewoonlijk onder de verantwoordelijkheid van een bepaalde beheerder vallen. Er is dus nog geen sprake van een ingrijpende vereenvoudiging of verlichting van taken. Bij een hyperconverged infrastructuur komt echter een techniek om de hoek kijken die bepalend is voor alles wat Brocade doet: ‘software defined’.

Virtualisatie en software defined zorgen niet alleen voor een verandering van de eisen, maar ook de structuur van het datacenter, omdat een dergelijk geïntegreerde omgeving zich niet langer in componenten laat opsplitsen. De virtualisatie van de rekenkracht, de storage en de hypervisor maakt de prestaties en capaciteit eenvoudig schaalbaar. Waar nodig kunnen extra nodes of switches worden toegevoegd (horizontale schaalbaarheid oftewel ‘scale-out’) voor het optimaliseren van de storage- en rekencapaciteit en/of netwerkprestaties. De complete gevirtualiseerde infrastructuur wordt daarmee getransformeerd tot een service. Het grote voordeel is dat beheerders het datacenter zo als één doos kunnen beheren.

Een hyperconverged infrastructuur omvat:

Integrale convergentie van de reken- en storagelaag binnen één node of een cluster van nodes (appliance)

  • een gedistribueerd file system dat gebruikt kan worden voor het rangschikken en beheren van data en als toegangsplatform kan worden ingezet
  • een hypervisor die workloads en data samenbrengt en voorziet in een hardware-abstractielaag, beheerfunctionaliteit en de mogelijkheid om containers te creëren
  • een Ethernet-switch voor scale-out en high availability

Hyperconverged systemen bieden uitkomst in omgevingen die reeds een sterk gevirtualiseerd karakter hebben. En het zal niet lang duren voordat dit bij de meeste datacenters het geval is. Want om flexibele en geautomatiseerde oplossingen kan straks geen beheerder meer heen.

Samen met Nutanix promoten wij het concept van de hyperconverged infrastructuur. De appliances van Nutanix en VCS-swiches van Brocade vormen een perfecte match: de netwerkoplossingen van Brocade dienen als backplane voor Nutanix. Brocade ISL Trunking zorgt voor een optimale inzet van de beschikbare connectiviteit en is eenvoudig inzetbaar. Dit maakt de oplossing bij uitstek geschikt voor Nutanix-replicatie, disk rebalancing en het toevoegen van extra nodes. De Metro VSC vormt een ideaal netwerkplatform voor Nutanix Metro Cluster en Nutanix Disaster Recovery. Als men de VMware NSX daarnaast inzet als controller voor het beheer van underlay- en overlay-netwerken, worden de verschillende fysieke VDX-switches gepresenteerd als één logisch chassis met één Virtual Tunnel End Point (VTEP).

Onze meshed fabric-aanpak biedt:

  • de mogelijkheid om een zelfherstellend netwerk te creëren
  • horizontale schaalbaarheid zonder onderbrekingen
  • detectie en mobiliteit van virtuele machines
  • optimale replicatieprestaties
  • metroservices
  • krachtige transparantie en uitbreidbaarheid

Als u meer wilt weten over de Brocade-Nutanix-oplossing voor hypergeconvergeerde infrastructuren, mag u de Nutanix .NEXT Roadshow zeker niet missen. In Nederland strijkt deze roadshow neer op 2 december 2015 in Maarssen.

U kunt zich gratis aanmelden via de officiële website van de roadshow: http://www.nutanix.com/next-on-tour/

Als u direct alle details wilt weten, kunt u een installatiehandleiding voor een Nutanix Hyperconverged Appliance met een Brocade VDX ToR downloaden via bit.ly/1NrgxXD.